Quantcast

Μάγειρας: «Οι μικτές ομάδες δίνουν κίνητρο, εμπειρία και ευκαιρίες»

Το Rising Stars Εθνική Ασφαλιστική είναι έτοιμο να κάνει το τέταρτο βήμα του. Στο παρκέ θα βρεθεί και η ομάδα Rising Stars South. Μια ομάδα μικτή με αθλητές ομάδων του Νότου, η οποία κερδίζει έδαφος και εντυπώσεις. Το σημαντικότερο είναι, όπως και η αντίστοιχη ομάδα του Βορρά, η Rising Stars North, δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς παίκτες από πολλές και διαφορετικές ομάδες να παρουσιαστούν και να αγωνιστούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο.

Ο προπονητής της Rising Stars South, Βαγγέλης Μάγειρας, αναφέρθηκε στο λόγο που χτίστηκε αυτή η ομάδα και πόσα μπορεί να προσφέρει στα παιδιά, αλλά και τι μπορεί να δώσει στην Εθνική Εφήβων ενόψει των αγωνιστικών της υποχρεώσεων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U18.

«Το σκεπτικό να δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά τα οποία δεν είναι στους συλλόγους όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, το Περιστέρι και άλλες ομάδες που έχουν καλές ακαδημίες να παίξουν και να ανταγωνιστούν σε υψηλότερο επίπεδο», τονίζει ο Μάγειρας και προσθέτει: «Το πιο βασικό είναι ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δείξουν το ταλέντο τους και να χτυπήσουν την πόρτα της προεθνικής και Εθνικής Εφήβων».

Μέχρι στιγμής στα τρίτα πρώτα στάδια του φετινού Rising Stars Εθνική Ασφαλιστική έχουν χρησιμοποιηθεί 22 παίκτες: «Προσπαθήσαμε να δώσουμε ευκαιρίες και σε παιδιά από την επαρχία. Το ευχάριστο είναι πως παρά το γεγονός ότι συνολικά είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε 2-3 προπονήσεις έχει δεθεί πολύ μεταξύ τους, νιώθουν την ομάδα δική τους και σε κάθε παιχνίδι δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό. Μας έχουν υποχρεώσει κι εμένα και τον Δημήτρη Δανιήλ που είναι δίπλα μου στον πάγκο, να τους το αναγνωρίσουμε αυτό και ακόμη περισσότερα. Μας δίνουν κι εμάς ενέργεια, πάθος, δύναμη και παίκτες και προπονητές χαιρόμαστε το κάθε παιχνίδι. Οι έξτρα εμπειρία που παίρνουν από αυτούς τους αγώνες σε ένα υψηλότερο επίπεδο , το ότι έχουν καταφέρει να σταθούν σε αυτό είναι το έξτρα κέρδος. Τα πάντα ξεκινούν από την άμυνα, τη διάθεση να πιέσουν σε όλο το γήπεδο και αυτό είναι που τους δίνει ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στην επίθεση».

RISING STARS 2022-2023 / RISING STARS SOUTH – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ. (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Η διεύρυνση της βάσης από την οποία θα γίνει η επιλογή για την Εθνική Εφήβων είναι ένας από τους στόχους που φαίνεται να έχουν πετύχει οι μικτές ομάδες: «Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει ότι μπορεί και ανήκει σε ένα πιο υψηλό επίπεδο και να έχει και στόχο την παρουσία στην Εθνική Εφήβων. Δεν είναι μόνο 5-10 παίκτες που μπορούν να διεκδικήσουν μια θέση. Είναι πολύ περισσότεροι. Τα παιδιά τα ξέραμε, τα βλέπαμε, αλλά σίγουρα μέσα από αυτά τα παιχνίδια και τις καλές εμφανίσεις που κάνουν κάποια, έδωσαν τη δυνατότητα στον ομοσπονδιακό προπονητή της Εφήβων, τον Βαγγέλη Ζιάγκο, να τα δει με ακόμη πιο έντονο ενδιαφέρον. Δεν είναι τυχαίο πως κάποια από αυτά έχουν ήδη κληθεί στην προεθνική εφήβων. Είναι δεδομένο ότι μέσα από αυτά τα παιχνίδια κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του προπονητή».

Οι μικτές ομάδες έδωσαν και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό: Παίκτες που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, γίνονται ομάδα και αποκτούν χημεία και εκτός παρκέ. Κάτι που μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντική επένδυση για την Εθνική Εφήβων το καλοκαίρι: «Δόθηκε η ευκαιρία πολύ νωρίς να γίνουν παρέα όλοι και είναι κάτι που όντως μπορεί να κάνει ευκολότερη τη δουλειά των προπονητών της Εθνικής Εφήβων. Θα υπάρχει σε αρκετά παιδιά ένα δέσιμο, όπως αντίστοιχα και μεταξύ των παιδιών που έχουν παίξει ήδη σε «μικρές» εθνικές. Αυτό θα βοηθήσει πιστεύω πολύ την εθνική ομάδα».

Η Εθνική Εφήβων είναι ο πρώτος «ορατός» στόχος, αλλά υπάρχει και η Εθνική Νέων Ανδρών που ακολουθεί. Η λογική είναι πως η εμπειρία μπορεί να βοηθήσει και παιδιά που ενδέχεται να κάνει το βήμα παραπάνω τα επόμενα χρόνια. Ίσως στην Εθνική Νέων Ανδρών: «Μεγάλη αλήθεια… Από την πρώτη μέρα και στις προπονήσεις φέρνουν παραδείγματα παικτών όπως ο Τσαρτσαρής ή ο Διαμαντίδης που έκαναν μεγάλη καριέρα χωρίς να έχουν παίξει σε «μικρές» εθνικές ομάδες. Η ωρίμανση έρχεται πολλές φορές αργότερα μπασκετικά. Δεν ωριμάζουν όλοι με την ίδια ταχύτητα. Άλλοι στα 16 μπορεί να είναι έτοιμοι μπασκετικά σε μυαλό και σώμα, άλλοι να χρειάζονται περισσότερο χρόνοα. Αυτό που θέλουμε είναι τα παιδιά να βρουν ένα έξτρα κίνητρο να ασχοληθούν και να δουλέψουν. Παίζουν και βρίσκονται στις «κεραίες» όλων των προπονητών. Μπορεί κάποιος να μην βρει μια θέση στην προεθνική ή την Eθνική Eφήβων, αλλά μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν. Σε βάθος χρόνου όποιος δουλεύει, δικαιώνεται. Το μπάσκετ είναι τίμιο και δίκαιο άθλημα».